Spor yapanlar, önce genel sağlık kontrolü yaptırmalı

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 09 Kasım 2011 22:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Belirli zamanlarda, sportif faaliyetlere kısıtlı zaman ayıran amatörler, mutlaka öncesinde genel sağlık kontrolünden geçmeleri gerekiyor.

Uzmanlar, düzenli olarak halı sahada bile futbol oynayacakların, öncelikle kalp kontrolü yaptırmaları ve beraberinde genel muayeneden geçmelerinin faydalı olacağı uyarısında bulunuyor. Son zamanlarda halı saha maçında kalp krizi geçirenlerin sayısının arttığına işaret edilerek, faydalı olması için yapılan sporun, bilinçsizlik sonrası üzücü olaylara neden olduğuna dikkat çekildi.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Güney, 1960'lı yıllardan beri kullanılmakta olan suni çimlerin, bazı sportif aktivitelerin yapılmasında kullanıldığını ifade etti. Güney, bu tür zeminlerin zamanında ve gerekli bakımlarının yapılmamasının insan sağlığı açısından zararlı olduğuna dikkat çekti. Güney, özellikle fiziki şartlar açısından bu tür sahalarda en çok karşılaşılan sakatlıkların başında yumuşak doku travmaları ve cilt abrazyonları (soyulma) olmak üzere adale yırtıkları, bağ kopmaları, çeşitli eklemlerde meydana gelen çıkıklar ve kemik kırıkları geldiğini söyledi.

Ahmet Güney, sahanın fiziki şartlarına uygun donanım ve ayakkabı kullanılmadığı takdirde halı saha zeminine gereğinden fazla tutunma olması nedeniyle ayak bileğinde burkulmalar ve bağ kopmaları veya eklemi ilgilendiren kırıklar (iç ve dış malleol kırıkları) ile diz ekleminde menüsküs yırtıkları, zeminden kaynaklanan takılmalar sonucu gelişen iç yan bağ ve ön çapraz bağ kopmalarına sıklıkla rastlandığını anlattı.

Spor yapacakların ilk tercihinin halı sahalar olduğunu hatırlatan Güney, sportif faaliyette bulunacaklara şu uyarıları yaptı: "Özellikle çeşitli şirket ve kuruluşların düzenlediği halı saha turnuvaları ve arkadaşlar arasında yapılan müsabakalar için halı sahalara akın ediliyor. Bu artışın sonucu olarak da hastanelerimiz acil servislerine halı saha yaralanmaları ile başvuran kişi sayısında artış oluyor. Bizim karşılaştığımız en sık yaralanmalar ayak bileği burkulmaları, aşil tendon rüptürü, ön çapraz bağ kopmaları ve menüsküs yaralanmaları, omuz çıkıları, el bileği ve ön kol kırıkları ile parmak çıkık ve kırıklarıdır. Ayrıca, hastanın kendisinde var olan, ancak daha önce tanı konmamış kalp ile ilgili hastalıklar ve astım krizleri de başvuru nedenleri arasında önemli yer tutmaktadır."

Sporun, bilinçli yapılması durumunda yararlı olacağını aktaran Güney, özellikle belirli zamanlarda spor yapan ve sportif aktivite için kısıtlı zaman ayıran kişilerin birkaç hususa dikkat etmeleri gerektiğini ifade etti. Güney, her şeyden önce bu tarz amatör müsabakalara katılacak kişilerin, öncelikle kalp kontrollerini yaptırmaları ve mümkünse genel bir muayeneden geçmeleri gerektiğini söyledi. Aksi takdirde hazırlıklı olmayan kişilerde basit bir aktivitenin bile istenmeyen sonuçlar doğurabileceğine işaret eden Güney, özellikle son zamanlarda halı sahalarda görülen kalp krizi ve ölüm olayları sıklığına dikkat çekti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber